top of page

RESTORAN İŞLETMECİLİĞİ

 

Restoran işletmeciliği; bağlı olduğu hizmet sektörünün en fazla talep gören ve dolayısıyla, rekabetin en yoğun yaşandığı alt sektörlerinden biridir.

Bu kadar yüksek talep alıyor olmasının arkasında; yüksek cirolara ve karlılığa sahip olması ( brüt kar % 50 ) , önemli bir etkendir.

 

Bu sektörde ; İşletmenin yer seçimi, yani işletmenin nerede kurulacağının seçimi iyi yapılmalıdır. Yer tespiti yapıldıktan sonra;

 

- Kimlere hizmet verilmek istendiği, ( hedef kitle )

 

- Ürün seçimi, servis çeşitleri, yiyecek ve içecek tespiti,

 

- İşletmenin büyüklüğü, kullanılacak malzemenin ve konseptin seçimi, doğru yapılmalıdır.

 

Restoran işletmeciliği; girişimcilerin gözde sektörü olması nedeni ile, yoğun bir rekabete haizdir. Bu sebeple, fark (değer) yaratmadan kar edebilmek, ayakta kalabilmek çok güç hatta imkansızdır.

 

Çalışan sayısının artması, gelişen ekonomik koşullar doğrultusunda insanların daha fazla para kazanması ve kendilerine daha fazla vakit ayırmak istemeleri sebebi ile, bu sektördeki karlılık oranı da artmaktadır. Bu da yoğun bir rekabet ortamını beraberinde getirmektedir.

 

Sorular

 

- Rekabetin yoğun olduğu bir sektörde biz, ne gibi yenilikler yapmalıyız?

 

- Avantajlarımız ve dezavantajlarımız nelerdir?

 

- Hedef kitleyi ve değişen ihtiyaçları belirledikten sonra; hizmette ve sunuşta fark yaratabilmek, bizi diğer rakiplerimizin arasından nasıl öne çıkartır?

 

- Rakibimizden daha hızlı, daha kaliteli ve daha ekonomik bir servis nasıl yaratılabilir?

 

Günümüz koşullarında hem çalışmak hem sağlıklı beslenmek zor olmakla birlikte, insanlar artık yemek yapacakları zamanı kişisel gelişimlerine ayırmak istemektedir.

 

İşten arta kalan zamanlarını, spor yaparak, sinemaya veya tiyatroya giderek, arkadaşlarıyla buluşup bir restoranda yemek yiyerek geçirmeyi tercih etmektedirler. Gelişen ekonomik koşullarla birlikte, Türk insanının tüketim ve harcama alışkanlıkları farklılaşmaya başlamıştır.

 

İnsanların harcama alışkanlıklarından yola çıkarak;

 

Sağlıklı beslenme

Vejetaryen beslenme

Hamilelere özel beslenme

Öğrencilere özel beslenme

Yaş gruplarına göre beslenme

Yöresel mutfak

Diyet beslenme... alışkanlıklarına göre menü seçimi oluşturularak fark yaratılabilir.

 

Her ne kadar hedef kitle tespit edilip hizmet planlaması yapılsa da, dezavantajlardan biri; müşterileri, önceden olduğu gibi belirli sosyoekonomik ölçütlere göre ayırmanın pek de mümkün olmamasıdır. Sürekli bir müşteri kitlesi edinebilmek için; müşteri sadakatini sağlayıcı ürünler yaratmak, en temel ihtiyaçlardan birisidir. Bu itibarla müşteri kayıplarını önleyebilmek için, müşteri bilgileri toplayarak (adres, cep telefonu, mail adresi, doğum günü, evlilik yıl dönümü tarihleri v.s ) iletişim devamlı hale getirilmelidir.

 

Sektörde hizmet vermek isteyen firmalar için,

 

Yeni teknolojilerden faydalanmak ( internet )

Bilgi ve becerisi yüksek elemanlarla çalışmak ( Hizmet sektöründe, yetişmiş eleman zorluğu )

Yasal prosedürleri bilmek, sektörde nasıl faaliyet vereceğimizin seçimini yapmak (içkili-içkisiz / eğer içkili olacaksa; okula, camiye en az 100m uzaklıkta olması gerekliliği, bu yer seçiminin ona göre yapılmasını öngörür, v.b.)

Ruhsat, işletme belgeleri ( müessesenin şahıs firması, limited şirket ya da ortaklımı olacağının tespitinin yapılıp, kuruluşunun gerektirdiği yasal işlemleri başlatmak.)…son derece önemlidir.

 

Sonuç

 

Restoran işletmeciliği; her ne kadar hizmet odaklı olarak görünse de, aslında hem hizmet hem ürün hem de müşteri odaklı olmayı gerektirir. Bu nedenle; işletmenin kuruluş yerini, işletme modelini ve buna bağlı olarak müşteri seçimini yaptıktan sonra bu sektörde nasıl rekabet edeceğimizi (cazip ürün ve hizmet sunmak, maliyet odaklı çalışmak gibi) belirleyebiliriz.

 

Kaynak: 40 Kadın Girişimci Projesi 2007 Anadolunun Genç Liderleri AGL

 

Sevilay Demir

Geri

bottom of page