KARİYER NEREDE BAŞLAR NEREDE BİTER (Mİ) ?
Kariyer öykümle ilgili yazıma, zaman zaman üniversitelerde gerçekleştirdiğimiz çalışma guruplarından bir başlık ile giriş yapmak uygun geldi.
Kariyer dediğimiz şey nedir ? Nerede başlar ve nerede biter (mi?).
Çocukken ”Büyünce ne olacaksın?’’ diye sorulduğunda dönemin çocuklarının slogan cevabıyla “Doktor olmak istiyorum.” derken aslında bunun benim cevabım olmadığını bilmediğim gibi, gerçekten ne olmak istediğimi ve ne yapacağımı da bilmiyordum.
Bu sorunun cevabını bulmak biraz zaman alsa da ilk kariyer yolculuğum; açık ocak kömür madencilik sektöründe faliyet gösteren ve zamanın ilk iş makine ve kamyon parkına sahip girişimci bir babanın kızı olarak, yazın 3 ay boyunca şantiye çalışanlarına aşçılık yaparak başladı.
Ardından öğretmenlik- antrenörlük, işletmecilik ve şimdi yaptığım ''Kariyer Yaşam Koçluğu'' geldi.
Peki beni bulunduğum noktaya getiren süreç neydi ? Neden kariyerime şu anda sahip olduğum işle devam ediyorum?
İşimde, ilişkilerimde, özetle hayatımda yolunda gitmeyen şeyler vardı.
Deneyimlerim; istediğim, hayal ettiğim yaşam tarzı ile örtüşmüyordu
Fethettiğim kaleleri, yaptıklarımı, başardıklarımı göremiyor hep bir tatminsizlik duygusuyla dolaşıyor, yaşıyordum.
1) Ben kimdim ?
2) Hayattan ne istiyordum ?
3) Bir amacım ve bunun için bir çabam var mıydı ?
Hiç birini bilmiyordum. Zaman zaman kurallarını bilemediğim güç oyunları içinde kayboluyor, rekabet ve kıskançlık duyguları ile nasıl baş edeceğimi bilemiyor ve bu duyguları yok sayarak (dolayısı ile kendimi yok sayarak) yol almaya çalışıyordum.
Bu durum sağlığımı da olumsuz olarak etkilemeye başlamıştı.
O zamana kadar sahip olduklarım, öğrendiklerim, bilgim ve tecrübem içinde bulunduğum duruma ve koşullara cevap veremiyordu.
Öğretmenlik, antrenörlük, satış ve pazarlama, müşteri ilişkileri yöneticiliği, iş kurma – geliştirme… Hangi ünvanlara sahip olursanız olun sevdiğiniz şeyler yaşamınızdan teker teker kayıp gitmeye başlamışsa ve gerçekten dibe vuruyorsanız, bir yerde bir yanlışlık var diye düşünmeye başlıyorsunuz. Bundan daha fazlası olmalıydı.
Bu sorgulamalar beni yeni başlangıçlara ve istediğim yaşam kalitesine getirdi. Bu süreçte bir çok eğitim aldım. Geriye dönüp baktığımda görüyorum ki; tüm bu eğitimlerin yanında, aslında yaşamın kendisi büyük bir eğitim ve sizin bu eğitimden ne aldığınız önem kazanıyor.
Konfüçyüs’ un dediği gibi;
"Dünyada en zor şey karanlık bir odada kara bir kedi aramak, bir de odada kara kedi yoksa.”
Sağlıcakla kalın,
Sevilay Demir