top of page

Nefes’te ağızdan nefes almak niçin iyidir?

 

Ağızdan nefes almak, daha fazla oksijenin vücuda girmesini sağlar. Ayrıca, açık ağız tekniği ile; tam, bağlantılı, dairesel nefes düzenine ulaşmak daha kolaydır. Burundan da , ağızdan da olsa; Nefes’te nefes alıp verirken, bunun aynı açıklıkla yapılması önemlidir. Çünkü aynı yerden nefes alıp vererek bir enerji devresi oluştururuz. Bu enerji devresi, oluşan titreşimsel değişimler açısından önem taşımaktadır. Ağızdan bağlantılı bir şekilde nefes alıp vererek; vücudun alt bölümlerine ve enerji merkezlerinde giriş yapılarak, çeşitli konular temizlenmiş ve bütünleştirilmiş olur. Nefes’in ileri safhalarında, yüksek enerji merkezlerini açıp giriş yapmak için bütün, bağlantılı nefes kullanılır. Seanslar sırasında böyle nefes almanın bir sorun yarattığı görülmemiştir, ayrıca birçok yararlı yönleri de bulunmaktadır. 

Bir müşterimin nefesi karından göğüse geçip orta bölgeyi atlıyor. İlginç bir şekilde, ne yapmam gerektiği konusunda beni yönlendirmek ve her şeyi kendi istediği gibi yapmayı arzuluyor. Ne önerirsiniz? 

Müşterinizin nasıl nefes aldığını görme şansım olmadığı için, anlattığınız konudan yola çıkıyorum ve kalp ile istek arasında klasik bir kopukluk gözlemliyorum, bu; insanların hayatında farklı şekillerde de ortaya çıkabilir. Kişinin kalbi ile benliği arasındaki kopukluk; iş, ilişki, hayat amacı açısından olabilir. Önemli olan müşterinin kendi açığını ‘yakalaması’ değil, bizim onlara bu kopukluğu bütünleştirmek konusunda yardım etmemizdir. Eminim, kendisiyle daha fazla konuşursanız, hayatının neresinde kopukluk olduğunu daha rahat keşfedebileceksiniz. Bazen, onları karınları üzerine döndürmek solar plexus bölgesindeki gerilimin ortadan kalkmasına yardımcı olur, veya kaburgaların yanlarından itmekte diyaframdaki gerilimi azaltır. 

Nefes’in ilk seanslarında niçin kasılmalar oluşur? 

Kas kasılmalarına tetani adı verilir. Nefes ve belirli bir enerji düzeninin bütünleştirilmesi ile bağlantılı fiziksel bir açıklaması bulunmaktadır. Birey, Nefes seansında ise ve vücutlarının bir bölümü gerginleşir veya kaskatı kesilirse, bu; bütünleşmekte olan bir gerilim düzenini temsil etmektedir. Duygusal olarak, yüzeye çıkmış olan korku yanıtını temsil etmektedir. Nefes ve tonlamaya devam ettikçe ortadan kalkar. 

Tetani; yaşamlarımız boyunca baskıladığımız korku ve gerginlik ile ilişkilidir. Önemli olan; dışa verilen nefesi itmemek veya üflememek, ayrıca nefes verirken mümkün olduğunca rahatlamaktır. Bazen bu süreç olurken acı veya rahatsızlık hissedilebilir. Böyle bir durumda kişileri tonlama veya yüksek net sesler çıkarmaya yönlendiririz. Böylece enerji hareket eder ve bu düzen daha hızlı bir şekilde bütünleşir. Tetani veya başka tür bir ağrının bütünleştirilmesi açısından, bu yöntem Nefes’e özgü bir yöntemdir. Karşı gelerek veya kavga ederek, bu düzeni sadece destekleriz çünkü ilk planda gerçekten direncimizi simgelemektedir. Tetani her ortaya çıktığında gittikçe azalacak ve sonunda ortadan kalkacaktır. 

Tıbbi sözlükler tetaniyi; hipokalsemi veya düşük hücresel kalsiyuma bağlamaktadırlar. Bizim yaklaşımımız ise farklıdır. Biz, tetaniyi; bağlantılı nefes yaptıkça ortadan kalkan bir korku yanıt düzeninin bölümü olarak görmekteyiz. Eğer kişi nefes verirken gerçekten rahatlayabiliyorsa, düzenin daha kolayca bütünleşmesine izin verecektir. Kurtulmamız gereken olumsuz bir şey gibi değil de, geçip gitmekte olan ilginç bir olgu olarak kabul etmek gereklidir. 

Niçin bazı kişiler seans sonrası uyumsuz veya korku dolu olurlar? 

Böyle bir durum görüldüğünde, kişinin geçmişe ait travma ve terk etme isteklerini bütünleştirdiğini anlarız. Daha fazla istek ve mutluluk katıcı afirmasyonlarla çalışmak önemlidir. Birey vücudunu terk edip tekrar geri dönmüş ve ne yapacağını veya nerede olduğunu bilemez duruma gelmiş olabilir. Doğum sırasında vücuda yerleşme ve bir vücutta yer almanın verdiği korku olabilir. Nefes alabileceklerini ve vücutlarında olmanın güvenli olduğunu söyleyerek, düzeni bütünleştirebiliriz. Seans sonrası topraklama sağlamak için vücuttaki bazı noktalar kullanılabilir. 

Çeneyi rahatlatmada zorlanan bireyler ile nasıl çalışabilirsiniz? 

Kişinin gergin bir çeneye sahip olması sıra dışı değildir. Duyguların, özellikle kızgınlığın ifade edildiği önemli noktalardan biridir. Bir ağız parçası kullandıysanız (plastik su şişesinin tepesini kesin) ve başarılı olmadıysa, çene çizgisi boyunca sabit ve devamlı baskı uygulayın. Çene kemiğinin yanak üzerinde tonlanıp masajlanması da, çeneyi rahatlatmak için iyi bir yöntemdir. Baskı veya noktalar konusunda emin değilseniz, gerilimin giderilmesi için ne kadar sert ve hangi noktalarda olunması gerektiği konusunda kendi üzerinizde çalışın. 

Bazı kişiler seans sırasında niçin çok titrer? 

Seanslar sırasında titremek oldukça olağandır. Nefesi dışarı verirken oluşan bir duraksamadan kaynaklanmaktadır. Enerji oluşur ve vücut meydana gelen bu fazla enerjiyle titreyerek baş etmeye çalışır. Titreme olursa; rahatlamak ve nefes verirken gerilen kasları belirlemek gerekir. En ideali; nefes verirken tüm vücudun rahatlamasıdır, bu yüzden nefes verirken oluşan herhangi bir gerilim duraksamayı temsil eder. Bu kaslara baskı uygulamak ve hem nefes alırken hem de verirken bu nefeslere tutunmak kasların rahatlamasına ve enerjinin daha serbest bir şekilde akmasına olanak verir. İlk önce solar plexus, karın ve alt arka bölgeye baskı uygulayıp daha sonra gerginlik olabilecek diğer bölgeleri araştırın. Böylece bu kaslar doğal olarak rahatlar. Güven ve serbest bırakma afirmasyonları da yardımcı olacaktır. Eğer titreme artarsa, tonlama yararlı olur. 

Diyafram, inhalasyon ile nasıl hareket etmelidir? 

İnhalasyon sırasında diyaframın hareketi aşağı doğru uzama şeklinde olmalıdır. Solunum sistemini doğru olarak kullanmak için, diyaframı karın boşluğunda olabildiğince aşağı indirin. Bu hareketi vurguladıkça diyaframınız ile pelvis tabanına (leğen kemiği) değiyormuş gibi bir hisse kapılacaksınız. Bunu aşağı getirdikçe daha fazla alan ve iç açılım sağlayacaksınız, böylece solunum sistemine girecek hava hacmi için de daha fazla alan yaratılacaktır. Dışarı verilen nefeste daha etkili olacaktır. Nefesi dışarı verirken oluşan hava alanı değişir, iç baskı değişir ve hava dışarı itilir. Bir lastiğin gerilip bırakılmasına benzemektedir. Yani nefes alırken çekme gücü ne kadar kuvvetli ise, dışarı verilen nefeste o kadar kolay ve etkilidir. Etkinleştirme ile anlatılmak istenen nedir? 

Nefes’te, bağlantılı dairesel nefes düzeni yapılandırıldıkça, nefeste etkinleşmeye başlar. Kişinin nefesi açılınca, dairesel nefes otomatik veya yarı otomatik hale dönüşür. Bu olay; seans sırasında bireyin kendisini ‘nefes aldırtılıyormuş’ gibi hissettiği tılsımlı bir andır. Birçok kişi vücudun farklı yerlerinde karıncalanma ve bilinçlilik düzeyinde bir değişim hissederler. Etkinleşme sırasında, birey; varoluş durumunu geliştirmek ve enerji seviyesini yükseltmek amacıyla bu kusursuz süreçten geçer. Etkinleştirilmiş konumda kişi ne kadar rahatlarsa, o kadar derinlik ve bütünleşme sağlanır. Esasında, etkinleştirme; kişinin, sistemi içerisinden yaşam gücünün akışına teslim olma yeteneğidir. Ağızdan nefes alanlara ve özellikle astımlılara ne önerebilirsiniz? 

Olgu çalışması: Solunum sisteminin alt bölümleri ve alt chakralara ulaşımı sağlamak için Nefes’in ilk evrelerinde ağız nefesini kullanmaktayız. Nefes açılıp yukarı doğru hareket ettikçe, seanslar sırasında ağız nefesi ile karıştırılmış, bağlantılı burun nefesine geçiş yapabiliriz, veya üçüncü ruhsal seviyenin üst enerji merkezleriyle özel olarak çalışmak için burun nefesini kullanabiliriz. 

Astımlı bazı ağız nefesi olgularında, seanslarının ilk başlarında onları burun nefesine yönlendirdim. Burun nefesi; durumlarıyla ilişkili nefes düzenini kullanmamalarına izin verebilir. Genellikle, astımlılarda bir kriz görüldüğünde; ağızları ile güçlü bir nefes alırlar ve daha sonra dışarı verilecek nefesi iterek, diyaframdaki kasları gergin hale getirirler; bunun sonucunda hava serbest kalamaz ve içeri girmesi gereken yeni hava için de gerekli alan yaratılmaza. Bir de, hava alabilmek için daha da fazla çaba gösterirler ve döngü daha kötü bir hale gelir. Bazen, burun nefesi bu gergin döngüyü kırar ve astımlı kişinin daha rahat bir şekilde nefes almasını sağlar. 

Günde birden fazla seans yapılması güvenli midir? 

Belgeli bir eğitmen ile çalıştıktan sonra, günde birden fazla nefes seans yapmak bir sorun yaratmaz. 

‘Mutluluğa 100 Nefes’ CD’sinde Judith’in nefes alma hızını izlediğimde, yeteri kadar nefes gelmediği hissine kapılıyorum. Benim olağan nefes düzenim daha yavaş ve derin. Kendi doğal hızımı mı yoksa CD’yi mi izlemeliyim? 

Günlük nefes düzeninde daha derin nefes aldığınız doğrudur, fakat Nefes’te hacimden çok akış önemlidir. Nefesin duraksama olmadan akışının sağlanması, tam bir nefes alınmasından daha önemlidir. Vurgu; içeri alınan nefeste olduğundan, Nefes amaçları için alınan nefesin yeteri büyüklükte olması gerekmektedir. Nefesi dışarı verirken ise, havanın tüm ciğerleri terk etmesi gerekliliği yoktur, yumuşak bir serbest bırakış ve diyaframın rahatlatılması; Nefes’te görülen bütünleşme enerjisi için yeterlidir. 

‘Mutluluğa 100 Nefes’ CD’sinde dışarı nefes bitiminin hemen ardından içeri nefes alım gelmektedir, yani duraksamalar neredeyse hiç yok gibidir. Bu doğru bir şey mi? 

Evet. Nefes sırasında duraksama olmadan nefes alınmasının nedeni; bu özel nefes düzeni ile oluşturulan elektromanyetik devre ile ilgilidir. Eğer nefes alıp verme sırasında duraksamalar olursa, bu devre kırılır. Fakat, Nefes seansları sırasındaki deneyimleri oluşturan sürekli enerji değişimlerini meydana getiren ise bu yüksek enerjidir. 

‘100 Nefes’te değinilen 100 sayısı ile ilgili tılsımlı veya önemli bir şey var mıdır? Bu sayı gelişigüzel olarak mı belirlenmiştir yoksa istenilen fizyolojik yanıtları oluşturmak için özel midir? 

Bunun gerçekte bir önemi yoktur. Kişinin, sürece çok derinlemesine girmesine gerek kalmadan kendi başına yapabileceği nefes sayısını temsil etmektedir ve 100 nefes gerçekleştirerek, kişi Nefes içinde bulunan hediyeleri hissetmeye başlar. 

Sık derin nefesler, esnemeler ve iç çekmeler ile uğraşmaktayım. ‘Tatmin edici’ bir nefese ulaşana dek birkaç derin nefes almak zorundayım. 

Olgu çalışması notları: Müşteri, geleneksel tıbbi muayenelerin herhangi bir şeyi açığa çıkarmadığını söylemektedir. Damar testleri, pıhtı varlığı için akciğer kontrolu, kalp için ultrason, EKG, kalp deliği kontrolu ve hipoglisemi testleri yapılmıştır. Müşteride endişe belirtileri tamamiyle rahat olduğu zamanlarda bile görülmektedir. Acıktığında bu hisler artmaktadır. 

Solunum sisteminizi etkin olarak kullanmadığınız düşüncesindeyim. Kontrola gittiğiniz tıp uzmanlarından hiç birisi bu konuda uzman değildirler. Daha uygun bir şekilde nefes alıp verme konusunda eğitim görmüş olsanız (örneğin; tam diyafragmatik nefesler), sisteminizin gereksinimi olan tüm oksijeni alabilirsiniz. Endişeli olmanız da, en ideal şekilde nefes alıp vermediğinizi göstermektedir. Nefes; size daha iyi oksijen vermekle kalmaz, aynı zamanda bu duyguların çözülmesine de yardımcı olur. Hafta seminerine veya 5-6 seansa katılmanızı ve sonrasında Nefes’i kendi kendinize uygulamanızı önermekteyim. 

Nefes sırasında kişiler niye baş dönmesi deneyimler? Kusmak normal midir? 

Baş dönmesi ve hatta kusma; Nefes seansı sırasına görülebilir. Bastırılmış duyguları temsil eder ve kusmak; bu duyguların çıkmasını sağlamaya yöneliktir. Kabul edilir olup, endişe yaratıcı bir durum oluşturmaz. 

Tetani deneyimledik, fakat yoğun ağrı oluşturursa ne yapmak gerekir? 

Olgu çalışması notları: 35 dakika boyunca yumuşak bir seans geçiren erkek müşteride tetani ve tüm vücudu boyunca şiddetli ağrı oluştu. Karın bölgesi gergindi ve seansı bırakmak istedi, fakat nefes almaya devam etti. Tetani 1 ¾ saat sonra kayboldu. Nefesi oldukça açıktı, fakat karın bölgesinde dışarı zorlanan nefes vardı ve her iki tarafta da belirgin duraksamalar gözlendi. 

Tetaninin, korku yanıt düzenini temsil ettiğini söyleyin. Yapılacak en iyi şey; dışarı verilen nefesin rahatlatılması ve bunun kontrollu bir şekilde yapılmamasıdır. Seans sırasında enerji ve gerginlik oluşursa, serbest kalan dek tonlama uygulayın. Gerginleşen kasları bulup onları üzerinde çalışın (nefes alma ve verme sırasında sınırlı bölge üzerine baskı uygulama). Daha nazik bir şekilde başlamanın yolu; esneme ve iç çekmelerini sağlamaktır; böylece nefes yavaşça açılır, buradan da nefesi daha yumuşak bir düzene sokabilirsiniz. Tetani, ne kadar şiddetli olursa olsun, endişe verecek bir durum değildir.

 

bottom of page